sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

TAITEILIJOIDEN VAIHTOEHTO GUGGENHEIMILLE

Miksi tukea sellaista brändiä, jonka maine näyttäisi jo olevan  hiipumassa? Näin on itse asiassa tapahtumassa, mikäli on uskominen sitä pitkää listaa, joka todistaa lukuisten Guggenheim-hankkeiden kaatumisesta ja epäonnistumisesta (ks. esimerkiksi täältä: http://www.hs.fi/kulttuuri/Guggenheimin+s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6+Kaatuneiden+hankkeiden+ listalla+paljon+virheit%C3%A4/a1305553681584 ). Herää syystä oikeutettu kysymys siitä, mikä on sen megalomaanisen vimman takana, jonka tällainen itseään maailmanlaajuisesti monistava "tusinataidekonsepti" on tiettyjen johtajien päissä saanut aikaan. Tällaisella suuruudenhulluutta lähentelevällä korkean tason höyrähtäneisyydellä on järjen kanssa vain vähän tekemistä.

Taiteitelijoiden vaihtoehto Suomeen aiotulle Guggenheimille on huomattavasti parempi ratkaisu. Miksi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että Guggenheim on valmiiksi purtu konsepti, joka ei anna oikeutta suomalaiselle osaamiselle eikä tilaa suomalaisen taiteen kehittymiselle, innovatiivisuudelle ja luovuudelle. Ensisijaisesti asemapaikastaan etäällä olevia USA:n raharikkaita hyödyttävänä ja heidän  hallitsemana, kaavoihinsa kangistuneena "instituutiona" Guggenheim nakertaisi vakavasti arvokkasta kansallispääomaamme:  meidän omien taiteen- ja kulttuurityöntekijöiden työtä, mutta erityisesti nuortemme mahdollisuuksia kehittää ja toteuttaa luovuuttaan yhteiseksi hyväksemme.  

Katso seuraavan linkin takaa taiteilijoidemme oivalliset perustelut sille, miksi heidän esittämänsä vaihtoehdon tulee syrjäyttää Suomen kansan kulttuurisiin ja sivistyksellisiin tavoitteisiin ja tarpeisiin sopimaton  Guggenheim-projekti. Olen heidän kanssaan täysin samaa mieltä. (http://www.hs.fi/kulttuuri/Taiteilijoiden+vaihtoehto+Guggenheimille+tuottaisi+uutta+taidetta+Helsinkiin+/a1305560211882)