sunnuntai 6. toukokuuta 2012

KONSTNÄRERNAS ALTERNATIV TILL GUGGENHEIM


(Kort före slutet av april försökte jag att få publicerad den nedanstående texten i Hufvudstadsbladet - utan resultat. Månne debatten kring saken redan hunnit upphöra hos Hbl.

Varför stöda ett sådant brand vars rykte ser ut att avta? Detta håller i själva verket redan på att ske om man får tro den långa lista som visar hur åtskilliga Guggenheim projekt fallit eller misslyckats (tex här: http://www.hs.fi/kulttuuri/Guggenheimin+s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6+Kaatuneiden+hankkeiden+ listalla+paljon+virheit%C3%A4/a1305553681584)

Härmed uppstår den berättigade frågan om vad som ligger bakom den megalomana iver dethär dussinkonstkonceptet som förökar sig världen över har fått till stånd i vissa direktörers huvuden. Dylikt storhetsvansinne har bara lite att göra med förnuft.

Konstnärernas alternativ till Guggenheim är en betydligt bättre lösning. Varför?

Av den enkla orsaken att Guggenheim är ett färdigtuggat koncept som inte ger rättvisa åt finländskt kunnande eller utrymme för utvecklandet av finländsk konst. I främsta hand skulle Guggenheim som en amerikansk avlägsen och rik institution allvarligt knapra på vårt värdefulla nationalarv: våra egna konst- och kulturarbetares arbeten och speciellt våra ungas möjligheter att utveckla sitt skapande till vårt gemensamma bästa.

Bakom följande länk hittas våra konstnärers förklaringar till varför deras alternativ borde åsidosätta Guggenheimprojektet. Jag är av precis samma åsikt. (http://www.hs.fi/kulttuuri/Taiteilijoiden+vaihtoehto+Guggenheimille+tuottaisi+uutta+taidetta+Helsinkiin+/a1305560211882)