06/04/2016

RAKENNUSLUVATON YDINVOIMALA URHEILUKISOJEN PÄÄSPONSORIKSI!

(Julkaistu Oulu-lehdessä 25.5.2016)

Kalevan kisojen pääsihteeri Petri Heikkinen on hehkuttanut Fennovoiman tiedotteessa maaliskuussa, että ”saamme Fennovoiman myötä merkittävän ja ison aluevaikuttajan pää- yhteistyökumppaniksemme”.   Me ja varmaan muutkin urheilun ystävät vastustamme Fennovoiman sekaantumista Kalevan kisoihin. 

Kaikki, jotka kunnioittavat rehtiä urheilua, eivät hyväksy sitä, että suomalaisyritys harjoittaa liiketoimintaa kansainvälisiä etiikan ja moraalin pelisääntöjä rikkovien yhteistyökumppaneidensa  kanssa. Tästä näkökulmasta Fennovoima ei sovi kansainvälisyys- ja liikuntakasvatuksen edistäjäksi.  Emme siis hyväksy sitä, että Kalevan kisojen pääsponsoriksi on valittu Fennovoima, joka on tietoisesti toiminut rehtien yrityspelisääntöjen vastaisesti. Fennovoiman ydinvoimalalla ei ole ollut eikä vieläkään ole eduskunnan myöntämää rakennuslupaa. Se ei ole estänyt näiden hyvävelipiirien vilunkipeliä. Suomalaisten käsitys oikeuden- ja lainmukaisesta julkishallin- nosta ja liiketoiminnasta on aivan toinen kuin Fennovoiman.

Rosatom on tarjoutunut (Fennovoiman myötävaikutuksella?) Pyhäjoen lasten liikunta- ja urheiluharrastusten rahoittajaksi.  Asian tekee vastenmieliseksi se, että nämä suuryhtiöt käyttävät lapsia pelinappuloinaan saadakseen lasten vanhempien ja suuren yleisön huomion pois Fennovoiman toiminnasta. Yhtiön ryvettyneen julkisuuskuvan kiillottaminen huipentuukin sitten näyttävästi varttuneempien nuorten pelinappuloina käyttämiseen Oulussa, Raatin stadionilla, ensi heinäkuussa järjestettävien Kalevan kisojen yhteydessä. 

Fennovoima on saanut 700 000 euron valtion(= veronmaksajien tuen) työvoima- ja kansainvälistämiskoulutukseen, mikä helposti kattaa myös yrittäjiksi aikovien nuorten koulutusta.   Rahat myöntänyt elinkeinoministeriö, Olli Rehnin johdolla, on pudottamassa maamme uusiutuvien energioiden kehityksen kelkasta. Fennovoiman onkin ollut – yhtiölle ominaisen hallinto- ja kaupankäyntikulttuurin avittamana – helppo ohjata riittävän suuri sponsoriraha kisajärjestäjä Oulun Pyrinnölle. Maineikas urheiluseura on ajautunut ydin- voimayhtiön mannekiiniksi. Mitä tämä kertookaan urheilun tilasta ja näköalattomuudesta? Oliko todella niin, että muita sponsoriehdokkaita ei ollut tai edes kyselty? Vai tapahtuiko sponsorin valinta urheiluseuran johdon tilannearvion mahdollisesta pettämisestä?

Ydinvoimasta vapaa Pohjanlahti
Veikko Ervasti
Jouko Hemmi
Taina Mäntykenttä