perjantai 16. joulukuuta 2011


Suomen hallituksen eilinen asevientipäätös oli arabikevään hengen vastainen

Suomen kansa sai joululahjaksi hallituksen eilen tekemän päätöksen lähettää aseita Saudi-Arabiaan, maahan jonka johtajat käyttävät niitä tappaakseen ei vain oman maansa, vaan myös naapurimaiden kansalaisia, jotka uskaltavat asettua ihmisoikeuksia polkevia hallitsijoita vastaan.

Suomen hallituksen päätös oli käsittämätön. Yhtäältä se oli selvässä ristiriidassa hallituksen itselleen laatiman ohjelman kanssa, jossa todetaan mm., että ”Suomi on YK-politiikassaan aloitteellinen ja panostaa erityisesti kriisien ennaltaehkäisyyn ja rauhanrakennukseen sekä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseen. Hallitus edistää oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kehitystä kahdenvälisissä suhteissaan ja kansainvälisissä järjestöissä rakentavalla ja tuloksiin pyrkivällä otteella."

Toisaalta, eikö hallitus lainkaan pohtinut päätöksen seurauksia. Esimerkiksi sitä, kuinka pahasti se nöyryyttäisi Suomen kansaa, jota maailmalla hyvin laajasti on pidetty esimerkillisenä rauhan rakentajana ja konfliktien selvittäjänä. Tai sitä suurta todennäköisyyttä, että myös Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnon arvostukselta murenisi pohja. Millaisen kuvan maailman lapsille ja nuorille antavat kansan (!) valitsemat korkeat päättäjät, joille asekaupoista saatava suuri raha ihmisten sortamiseen ja tappamiseen on tärkeämpi, kuin sen rahan käyttäminen väkivallattomiin ponnistuksiin yhdessä esim. YK:n tai muiden rauhaa rakastavien maiden kanssa.